Bijna alle bedrijven in de transportsector krijgen er op een bepaald moment wel mee te maken. De kilometerregistratie. Want volgens de Belastingdienst mogen bedrijven niet té veel privékilometers maken in het jaar. Om dit aan te tonen dienen bedrijven zowel de zakelijke als de privé kilometers bij te houden. Het vraagstuk dat overblijft is: hoe kan je dit als bedrijf het beste regelen?
Transportbedrijven hebben daarbij twee keuzes: 1. Kiezen om bijtelling te betalen voor het gehele wagenpark of 2. Installeren van hardware om de bewegingen en kilometerregistratie van de vloot bij te houden. Bijvoorbeeld met een kilometerregistratie kastje.
Maar tijden veranderen. Er zijn steeds meer ontwikkelingen die ervoor zorgen dat dit proces nóg eenvoudiger te regelen is. Denk dan bijvoorbeeld aan Connected Car. Elke auto kan tegenwoordig immers verbinding maken met het internet of een ander apparaat. Zowel met apparaten binnen als buiten de auto. We bespreken een aantal technologische ontwikkelingen later in de blog.
Kilometerregistratie voor vrachtwagens, bussen en auto’s
Om een goed overzicht te krijgen van de bewegingen van de voertuigen van een bedrijf is kilometerregistratie essentieel. Dit doe je niet alleen voor de eigen bedrijfsvoering, maar ook voor de Belastingdienst. Het is namelijk verplicht om te laten zien dat er niet té veel privékilometers worden gereden. Worden er toch meer dan 500 privékilometers in het jaar gereden? Dan dient er bijtelling betaald te worden.
Kies daarom voor een betrouwbaar systeem voor je wagenpark. Hierdoor kun je per auto eenvoudig de gereden zakelijke- en privékilometers bijhouden. Maar ook bijvoorbeeld de livelocaties van voertuigen bekijken. Waardoor er meer data voorhanden is. Met deze gegevens heb je altijd de administratie op orde. Je kan bijvoorbeeld per voertuig het totale rittenoverzicht zien. Met het aantal ritten, privé kilometers en zakelijk kilometers. Terwijl je met GPS tracker functie de live locaties kan bekijken van alle werkvoertuigen. Dit is vooral waardevol voor wagenparkbeheerders en transportafdelingen.
Technologische ontwikkelingen die je kan verwachten in de toekomst:
1. Hardware onafhankelijk
In de toekomst zal het steeds vaker mogelijk zijn om via de ‘native’ software van het voertuig de kilometerregistratie en gps-locatie van het voertuig bij te houden.
Hierdoor hoeft er geen apart kilometerregistratiekastje geïnstalleerd te worden. Op dit moment worden registraties nog vaak bijgehouden in combinatie met een kastje.
2. Ophalen van meer data
Er zullen meer detailleerde apps en toepassingen verschijnen voor de auto. Erg handig voor het monitoren van transportvoertuigen.
Zo zal de wagenparkbeheerder meer informatie kunnen ophalen over de vloot. Denk dan aan de routes van A naar B, huidige gereden snelheid, exact locatie en verwachte verkeersdrukte. Maar denk bijvoorbeeld ook aan mogelijke technische mankementen of aankomend onderhoud van een voertuig.
3. Monitoren van dienstregelingen en chauffeurs
Om de bedrijfsprocessen te kunnen optimaliseren is data essentieel. Zo wordt het ook mogelijk om bewegingen van het voertuig te volgen over een langere periode. Kijkend naar de kilometerregistratie van een voertuig.
4. CO-2 footprint bereken voor het hele bedrijf
Vanaf 2024 wordt het verplicht voor grote bedrijven (met 100+ werknemers) om de gehele CO2-uitstoot van de bedrijfsvoertuigen bij te houden en te registreren. Met als doel om de klimaatdoelen van 2030 te halen. Bedrijfsvoertuigen die ingezet worden voor woon-werk verkeer en zakelijke kilometers vallen hieronder. Het is daarom handig om dit bij te houden met een modern kilometerregistratiesysteem.
In de toekomst is het mogelijk dat bedrijven zullen gaan betalen voor hun eigen CO2-afdruk. Dit initiatief van de overheid zorgt ervoor dat elektrisch rijden steeds interessanter wordt.