Gevolgen van ontslag nemen tijdens ziekte
Wie zelf ontslag neemt tijdens ziekte is juridisch gezien ‘verwijtbaar werkloos’. Daarmee wordt bedoeld dat je schuldig bent aan je eigen werkloosheid. Het gevolg is dat je geen aanspraak meer maakt op het recht op een transitievergoeding, WW-uitkering en ziektewetuitkering. Als je nog geen nieuwe baan hebt gevonden of verwacht langdurig ziek te blijven zonder te kunnen werken, kunnen de financiële gevolgen gigantisch zijn. Gelukkig blijkt er toch vaak een manier om ontslag te nemen tijdens ziekte met behoud van voorgenoemde rechten. We leggen uit hoe dat zit.
Patstelling door angst en ontslagverbod
Ziek zijn is geen pretje. Je wilt het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk, maar liever niet meer bij je huidige werkgever. Je durft tijdens je ziekte waarschijnlijk geen ontslag te nemen, uit angst je transitievergoeding en WW-uitkering te verliezen. Je werkgever zit met een ander dilemma. Die ziet een langslepend re-integratietraject aankomen, inclusief de verplichting om je salaris twee jaar lang door te betalen. Maar omdat je als zieke werknemer ontslagbescherming geniet, mag je werkgever ook niet overgaan tot je ontslag. Het gevolg van deze patstelling is dat er niets gebeurt. Toch schuilt hierin ook de uitkomst, want feitelijk zijn jullie belangen gelijk.
Ontslag met wederzijds goedvinden tijdens ziekte
Door aan te sturen op ontslag met wederzijds goedvinden, blijkt een ontslag tijdens ziekte bijna altijd mogelijk. Met behoud van transitievergoeding en uitkeringsrechten. Het is daarvoor wel noodzakelijk dat de juiste stappen worden gezet. Denk daarbij aan een betermelding en het opstellen van een waterdichte vaststellingsovereenkomst. Zo zal de correcte opzegtermijn gehanteerd moeten zijn en dient het initiatief tot ontslag aan de zijde van je werkgever te liggen. Ondanks dat je geen aanspraak maakt op een transitievergoeding, is er wel degelijk ruimte om te onderhandelen over een passende ontslagvergoeding. Je ontslag bespaart je werkgever immers loondoorbetaling.
Hoe ontslag nemen tijdens ziekte?
De volgende stappen helpen je om ontslag te nemen tijdens ziekte.
1. Win eerst advies in bij een arbeidsjurist, want dat kost je niets;
2. Onderzoek de bereidheid tot ontslag met wederzijds goedvinden;
3. Stel je WW-uitkering veilig, ondanks je ziekte;
4. Onderhandel over de hoogte van je ontslagvergoeding;
5. Onderhandel over andere zaken (concurrentiebeding).
Met een gespecialiseerde arbeidsjurist neem je zelf ontslag tijdens ziekte. De jurist legt contact met je werkgever, onderzoekt de bereidheid tot wederzijds goedvinden en voert aansluitend namens jou de onderhandeling. Zo’n traject is vaak binnen twee weken afgehandeld en bijkomende kosten kunnen meestal verhaald worden op je werkgever. Dat geeft jou weer lucht om je te focussen op je herstel.